4 motive pentru care e bine să purtăm ochelari de soare iarna

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Trebuie să purtăm ochelari de soare și iarna – sunt singurii care ne protejează ochii de razele dăunătoare ale soarelui, mai ales când suntem înconjurați de zăpadă.
Așa că pe lângă căciulă, mănuși și fular, ochelarii de soare reprezintă un lucru necesar atunci când ieșim din casă să ne bucurăm de nămeți.

Vara, mediul înconjurător reflectă cam 6% din lumină. Iarna, pe zăpadă, procentul crește la 95%! Prin urmare, doar ochelarii de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete ne feresc de lucrurile care dăunează văzului.

Iată 4 motive pentru care e bine să purtăm ochelari de soare iarna:


1.Ne protejează de strălucirea orbitoare a soarelui

Razele de lumină care bat direct în parbrizul mașinii sunt foarte deranjante atunci când conducem. Chiar și câteva secunde de expunere directă la strălucirea orbitoare a soarelui ne afectează modul în care vedem lucrurile din fața noastră. Iar acest lucru se înrăutățește iarna, pentru că zăpada reflectă puternic lumina. Ochelarii de soare acționează în aceste cazuri ca un paravan, făcând șofatul mai ușor.

 

2.Ne protejează de razele UV

Razele ultraviolete ale soarelui pot dăuna pielii, însă ele sunt nocive și pentru ochi. Expunerea prelungită la acest tip de radiații – inclusiv în timpul iernii – poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum:

  • degenerescență maculară, la persoanele cu vârstă mai înaintată;
  • cataractă (află AICI mai multe detalii despre această afecțiune);
  • arsuri la nivelul corneei, care pot duce la orbire temporară în cazuri extreme;
  • pterigion – o afecţiune bilaterală a suprafeţei ochiului constând în apariția unui strat de ţesut fibrovascular cu baza spre conjunctivă;
  • cancer de piele (la nivelul pleoapelor).

Astfel, pentru a preveni apariția acestor afecțiuni este nevoie doar de o pereche de ochelari cu protecție UV, care blochează razele dăunătoare ale soarelui.

 

 3.Ne protejează de vânt, praf și alte particule

Ochii uscați, lăcrimarea excesivă și iritații ale ochiului sunt probleme comune pe timpul iernii. Însă o pereche de ochelari ne protejează de aerul rece, precum și de praf și alte particule – mai ales dacă purtăm un model în genul celor de schi, care acoperă și zona din jurul ochilor.

 

 4.Previn apariția durerilor de cap

Lumina puternică contractă pupilele automat, iar cea slabă le dilată. Iarna, când soarele strălucește puternic și zăpada reflectă lumina, ai tendința să mijești ochii, Acesta este un răspuns automat la stimulii exteriori, căci ochii încearcă să se adapteze la noile condiții. Doar că pupila are o capacitate limitată de contracție, așa că nu ne putem feri întru totul de lumina puternică. Însă ochelarii de soare rezolvă această problemă, mai ales dacă sunt dotați cu lentile fotocromatice – acestea se întunecă când treci de la întuneric la lumină, făcând astfel tranziția mai lină pentru ochi, care au timp să se adapteze.

***

Noi, la Medical Optic, avem o gamă largă de ochelari de soare. Vă așteptăm la unul din centrele noastre, unde specialiștii noștri vă vor recomanda perechea potrivită pentru nevoile dvs.

Author: m3nt3nanta