Afecțiuni grave ale ochilor: Investigații și aparatură

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Pentru depistarea afecțiunilor grave ale ochilor sunt necesare investigații și aparate specifice.
Printre problemele majore ce afectează văzul și sănătatea globului ocular se numără cataracta, glaucomul, retina detașată, degenerarea maculară și blocajele de pe vasele retinei.

Iată câteva dintre cele mai utile investigații care ajută la depistarea afecțiunilor grave ale ochilor:

Microscopie speculară

Microscopia speculară este o investigație care analizează endoteliul cornean. Acesta este ultimul din cele cinci straturi al corneei, fiind compus din 2500-3500 de celule (numite celule endoteliale). Numărul lor scade natural, odată cu vârsta, într-un procent foarte mic la un pacient sănătos. Ele prezintă o capacitate de adaptare, în sensul că, după dispariția unor celule, celelalte acoperă locul gol lăsat de ele.

Dar fenomenul funcționează până la un anumit punct. Astfel, dacă scad sub pragul de 400-500, atunci apare riscul de decompensare corneeană, care duce la pierderea transparenței corneei, deci și la scăderea acuității vizuale (situația putând fi remediată numai printr-un transplant de cornee).

Prin urmare, scăderea rapidă a numărului acestor celule poate fi un indicator al apariției unor afecțiuni ale corneei.

O atenție specială trebuie acordată operațiilor intraoculare, cum ar fi cea de cataractă. În astfel de cazuri, pacientul nu trebuie să amâne intervenția chirurgicală: cu cât cataracta e mai avansată, cu atât e nevoie să se folosească o cantitate mai mare de energie ultrasonică, deci crește riscul pierderii celulelor endoteliale și de decompensare corneeană.

Operația de cataractă se poate face și atunci când numărul acestor celule este mic, dar trebuie folosite niște substanțe și tehnici speciale pentru protejarea suplimentară a corneei.

Prin urmare, determinarea numărului de celule endoteliale reprezintă o informație foarte utilă pentru pacienții cu cataractă, dar și pentru cei care urmează sa fie supuși unor alte intervenții, precum chirurgia refractivă, transplant de cornee sau implantarea intraoculară de cristalin artificial.

 

Biomicroscopie

Biomicroscopia este o investigație care examinează partea anterioară a globului ocular. Cu ajutorul biomicroscopiei se pot depista diverse leziuni și permite observarea grosimii și a profunzimii țesuturilor care alcătuiesc ochiul. Printre problemele ce pot fi identificate se numără vătămarea corneei, cataracta, retina detașată, degenerarea maculară și blocajele de pe vasele retinei.

Retinografie

Retinografia permite examinarea anumitor leziuni ale fundului de ochi și constă în fotografierea (în general, în culori) a fundului de ochi și a retinei, realizată de obicei după dilatarea pupilei. În anumite cazuri, această investigație poate fi completată de o angiografie oculară (examen radiologic al vaselor retinei).

 

Ecografie oculară

Ecografia oculară este o metodă imagistică folosită în diagnosticarea anumitor afecțiuni ale ochiului și se realizează la indicația unui medic oftalmolog. Investigația ajută la examinarea structurile posterioare ale globului ocular atunci când nu se poate face prin alte metode, în special în cazurile în care pacientul are cataractă sau hemoragii în vitros. De asemenea, ecografia oculară are un rol important în diagnosticul unor afecțiuni precum: perforația oculară, dezlipirea de retină, subluxația de cristalin, hematomul retrobulbar, corpii străini intraoculari precum și în depistarea unor formațiuni tumorale intraoculare.

Aparatura din dotarea Medical Optic

Pentru că ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de cele mai bune servicii, vă prezentăm aparatura pe care o folosim la investigații, care asigură eficiență și precizie.
Lensmetru CHAROPS: se folosește la măsurarea dioptriei lentilelor și are o acuratețe mare, fiind eficient pentru toate necesitățile de măsurare. Astfel,

se pot măsura inclusiv lentile progresive, PD, UV și lentile de contact, detectând automat inclusiv lentilele progresive multifocale.

VIZIOTEST VIEW permite testarea acuității vizuale la distanță pentru ochiul stâng, cel drept și binocular, atât la lumină diurnă, cât și nocturnă.

Biomicroscop TAKAGI permite investigarea fundului de ochi. Aparatul este fiabil și are o precizie ridicată. Prezintă tuburi binoculare convergente cu câmp vizual extins și oferă o ajustare a dioptriei cu sistem elicoidal (fără rotirea ocularelor), o oglindă și un difuzor tratate special pentru reducerea razelor infraroșii și ultraviolete, asigurând în același timp o vedere naturală în gama vizibilă. Mai are un joystick cu mișcare pe axele XYZ, cu buton pentru funcția de amplificare a luminii sau pentru trigger. Baza este integrată, are un suport de frunte cu design îmbunătățit pentru examinarea indirectă, senzor de recunoaștere a ochiului drept/stâng, dar și LED-uri de navigare pentru asistarea focalizării.

AUTOREFKERATOMETRU: permite măsurarea indicilor de refracție. Are o precizie ridicată, timpii de măsurare sunt foarte mici și funcționează excelent atât în condiții de luminozitate crescută, cât și scăzută. De asemenea, are suport pentru bărbie și posibilitatea de a ajusta poziția.

Tonometru ICARE: este folosit pentru măsurarea simplă şi precisă a presiunii intraoculare (PIO) fără anestezie, avand la baza un principiu de măsurare în care se utilizează o sondă foarte uşoară ce asigura contactul instantaneu cu corneea.

OFTALMOSCOP GIMA: instrument folosit pentru investigarea fundului de ochi. Este ușor și eficient.

TENSIOMETRU B.WELL: folosit pentru măsurarea tensiunii arteriale, acesta se caracterizează prin confort, ușurință la folosire și precizie înaltă.

OCT OPTOPOL: computer tomograf folosit în tomografia în coerența optică,  o investigație care se bazează pe lumină pentru vizualizarea fiecărui strat distinct al retinei, înregistrând o “harta” a acestor straturi și măsurându-le grosimea. Este util în depistarea unor afecțiuni precum glaucom sau edem macular.

FUNDUS CAMERA NEXT SIGHT: folosit în examinarea fundului de ochi, combină mișcările robotice și tehnologiile imagistice avansate pentru a captura imagini de rezoluție înaltă a retinei.

Microscopul Specular TOMEY este folosit pentru stabilirea indicației de operație a cataractei (prin numărarea celulelor endoteliale) și diagnosticarea glaucomului primitiv cu unghi deschis (ajustarea tensiunii intraoculare în funcție de grosimea centrală a corneei). Avantajele aparatului constau în faptul că nu necesita anestezie locală sau gel, sursa de iluminare este cu intensitate redusă și nu se realizează contactul direct, deci riscul transmiterii infecțiilor este eliminat.

BIOMETRU SCAN MATE: măsoară lungimea axială pentru cristalin, un element important pentru investigarea cataractei.

MICROSCOP TAKAGI: acest microscop operator posedă o capacitate fuzională a imaginii, prin folosirea de tuburi convergente la 6 grade, are o rezoluție înaltă, este dotat cu un mecanism de focalizare motorizat, are o iluminare coaxială cu lumină rece și dispune de o gamă largă de componente opționale. Este folosit în chirurgia cataractei.

STELARIS ELITE BAUCH&LOMB: folosit în operații de cataractă, aparatul combină tehnologii de înaltă calitate pentru a îmbunătăți controlul și pentru a menține o presiune intraoculară constantă.

Author: m3nt3nanta