Cataracta

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Cataracta este o încețoșare a lentilei cristaline intraoculare, care concentrează lumina ce pătrunde în ochi pe retină. Această încețoșare poate determina o scădere a calității vederii și poate duce la o eventuală orbire, dacă este lăsată netratată. Cataracta se dezvoltă adesea încet și fără durere, astfel încât vederea și stilul de viață pot fi afectate fără ca pacientul să realizeze.

La nivel mondial, cataracta este prima cauză a orbirii care poate fi prevenită, însă nu există niciun tratament medical care să împiedice dezvoltarea sau progresia cataractei. Chirurgia cataractei moderne prin îndepărtarea lentilei tulbure și implantarea unei lentile intraoculare transparente, este singurul tratament definitiv pentru cataractă. Operația chirurgicală este cea mai eficientă și cea mai comună procedură și are o rată generală de succes de 97% sau mai mare, atunci când este efectuată în condiții corespunzătoare. Chirurgia cataractei este una dintre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate în întreaga lume și are o rată foarte mare de succes. Cel mai frecvent tip de chirurgie a cataractei utilizează energia cu ultrasunete pentru a rupe cataracta în particule suficient de mici pentru a putea fi aspirate manual.

Cataracta se dezvoltă adesea lent, cu o scădere treptată a vederii ce nu poate fi corectată cu ochelari. Tulburările frecvente includ vizibilitatea încețoșată, dificultatea citirii în lumină slabă, vederea slabă pe timp de noapte, strălucirea și halourile în jurul luminilor și ocazional dublarea imaginii. Alte semne de cataractă pot fi schimbările neașteptate la nivelul dioptriilor și uneori, capacitatea de a citi din nou fără ochelari, la pacienții cu vârsta peste 55 de ani.

Există mai multe tipuri de cataractă, ea putând fi provocată de înaintarea în vârstă, traumatică sau metabolică. Cel asociat cu vârsta este cel mai frecvent, iar patogeneza, adică originea patologică, este multifactorială și nu este încă pe deplin înțeleasă. O cataractă traumatică poate apărea atât ca urmare a leziunilor atât oculare cât și penetrante ale ochilor, precum și după electrocutare, arsuri chimice și expunerea la radiații. Cataracta metabolică apare la diabetici și la pacienți cu galactosemie, boala Wilson sau distrofie miotonică.

Atunci când un pacient este evaluat pentru cataractă, obiectivul principal este de a determina următoarele:

  • Dacă există o opacitate vizuală semnificativă;
  • Dacă opacitatea cristalinului este cea care determină slăbirea vederii pacientului;
  • Dacă îndepărtarea cataractei ar putea duce la îmbunătățirea vederii și este suficientă pentru a prevala asupra riscurilor intervenției chirurgicale;
  • Dacă pacientul ar tolera operația și va fi în măsură să urmeze instrucțiunile postoperatorii și urmărirea îngrijirii.

În cazul în care răspunsurile la aceste întrebări determină pacientul și medicul să accepte că intervenția chirurgicală este justificată, trebuie făcută planificarea preoperatorie. Pentru a obține cele mai bune rezultate vizuale posibile, sunt necesare mai multe măsurători preoperatorii pentru a determina puterea corecției. O refracție a ambilor ochi, mai ales dacă se intenționează operarea pe un singur ochi, este necesară pentru a evita erorile postoperatorii de refracție, deoarece acestea pot fi deranjante pentru pacient. Pentru a determina puterea corectoare necesară, se iau măsurători ale lungimii axiale a ochiului, ale puterii de refracție a corneei și ale adâncimii camerei anterioare.

Încă din primele zile după operație, pacientul va remarca o îmbunătățire considerabilă a vederii. Pe măsură ce ochiul se va vindeca, iar creierul se va obișnui să proceseze din nou imagini clare primite de la ochiul operat, vederea va deveni din ce în ce mai clară.

Consultați un specialist pentru o Vedere Fără Limite!

Author: m3nt3nanta