Ce cuprinde o consultație oftalmologică completă

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

 

Fie că ești la prima pereche de ochelari sau nu, consultația oftalmologică ar trebui să devină o constantă în viața ta. Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca cea a altor organe din corpul nostru, iar evaluarea periodică este singura modalitate prin care poți afla starea acestora.

Iată ce cuprinde o consultație oftalmologică completă:

Acuitatea vizuală

În sens larg, acuitatea vizuală se referă la claritatea vederii. Mai concret, reprezintă capacitatea ochiului de a distinge și a aprecia forma, dimensiunea și detaliile obiectelor din jur. Aceasta depinde de factori de natură optică și neurală, precum precizia focalizării pe retină și capacitatea creierului de a interpreta informații.

Acuitatea vizuală se testează cu ajutorul optotipurilor – litere stilizate, cercuri Landolt sau alte simboluri – aflate pe un tabel (vezi foto). Acestea au culoarea neagră și sunt puse pe un fundal alb, pentru a obține un contrast maxim, iar dimensiunea lor descrește de sus în jos, cu fiecare rând.

În cadrul unei consultații, pacientul trebuie să identifice simbolurile de pe tabelul aflat la o distanță standard, iar acuitatea vizuală este reprezentată de cea mai mică mărime a simbolurilor pe care o poate identifica (dacă pacientul distinge o literă de 9 milimetri de la o distanță de 6 metri, atunci se consideră că are o acuitate vizuală bună).

Pe de altă parte, o acuitate vizuală slabă are legătură cu anomaliile care apar la focalizarea luminii pe retină, cazuri în care apar miopia (pacientul nu vede bine la apropiere), hipermetropia (pacientul nu vede bine la depărtare), astigmatismul sau alte nereguli mai complexe ale corneei (am abordat acest subiect într-un articol publicat anterior pe blog). Acestea pot fi corectate prin mijloace optice, precum ochelari, lentile de contact, operații etc., la recomandarea specialistului.

În unele cazuri există și factori neurali care limitează acuitatea vizuală. Printre afecțiunile cauzate de aceștia se numără dezlipirea de retină și degenerescența maculară. O altă boală destul de des întâlnită care limitează vederea este ambliopia (”ochiul leneș”), care apare la copii.

 

Autorefractometria

Autorefractometria este măsurarea automată a refracției. Ea permite determinarea dioptriilor prin intermediul unui aparat special (dioptron). Este o metodă non-invazivă, care oferă posibilitatea specialistului să identifice rapid viciile de refracţie, în aproximativ de 30 – 60 de secunde. Ca urmare a informațiilor obținute în acest mod, specialistul poate depista miopia, hipermetropia și astigmatismul.

Uneori sunt necesare punerea unor picături în ochi înainte de autorefractometrie, care au ca scop determinarea adevăratelor dioptrii, înlăturându-se astfel pentru o scurtă perioadă de timp reglajele efectuate de musculatura oculară.

 

Biomicroscopia polului anterior

Biomicroscopia permite observarea grosimii și a profunzimii țesuturilor care alcătuiesc ochiul. Investigația permite examinarea microscopică a polului anterior, a vitrosului și a polului posterior, fiind utilă în depistarea leziunilor la nivelul pleoapelor conjunctivei, clerei, corneei, irisului și cristalinului.

 

Măsurarea tensiunii oculare (noncontact)

Tensiunea oculară reprezintă presiunea din interiorul globului ocular. Ea poate fi măsurată prin tonometrie, investigație care evidențiază eventualele creșteri anormale ale tensiunii oculare. Este crucială în depistarea precoce a glaucomului, afecțiune care poate duce la orbire dacă nu e tratată.

Așa cum îi sugerează și numele, tonometria non-contact nu se face prin contact direct cu ochiul. În schimb, ea se realizează prin intermediul unui jet de aer cu rol de aplatizare a corneei. Printre beneficiile acestei investigații se numără eliminarea riscului de infecție, evitarea picăturilor anestezice, timpul scurt de măsurare, simplitate și confort pentru pacient.

 

Prescripție ochelari de vedere/lentile de contact

În urma consultației și determinării viciilor de refracție, pacientului i se eliberează o prescripție necesară pentru ochelari și/sau pentru lentile de contact.

Printre parametrii incluși pe prescripție se numără:

  • Dioptriile;
  • Distanța pupilară;
  • Prisma și baza (după caz, pentru persoanele care suferă de strabism);
  • Recomandările specialistului.

Dacă există probleme mai grave asociate vederii, eventual se recomandă și alte investigații suplimentare.

 

Examenul fundului de ochi

Examenul fundului de ochi are ca scop depistarea afecțiunilor retinei. De asemenea, este util și în stabilirea gradului în care alte boli (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, etc.) afectează globul ocular.

Investigația se face prin intermediul biomicroscopului și lentilei de pol posterior sau cu oftalmoscopul direct / indirect.

Author: m3nt3nanta