Cum detectăm afecțiunile oculare la copii

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Pentru că de cele mai multe ori, copiilor le este greu să identifice corect sau să exprime faptul că ar avea probleme cu vederea, iată o listă cuprinzătoare a posibilelor semne că ochiul juvenil ar avea o afecțiune:

– Unul sau ambii ochi nu au o poziție normală sau unul dintre ei are o pleoapă căzută; înclină des capul spre o anumită direcție; uneori unul dintre umeri este vizibil mai sus decât celălalt; unul sau ambii ochi se mișcă repetitiv în aceeași direcție; clipitul repetitiv cu unul sau cu ambii ochi

– Manifestă semne de imaturitate emoțională sau de dezvoltare anatomică, are un nivel scăzut de frustrare sau nu se înțelege bine cu ceilalți copii, se plânge de greață, amețeli sau rău de mișcare

– Vede dublu unele obiecte (puteți testa acest lucru, întrebându-l dacă vede de două ori un obiect anume) sau confundă dreapta cu stânga în mod regulat, ține cartea aproape când citește, iar uneori coordonarea mână-ochi este greoaie

– Pierde des rândul atunci când copiază de pe tablă sau carte, uneori reținerea celor citite este dificilă pentru el; își amintește, identifică sau reproduce cu greu forme geometrice sau omite cuvinte scurte, inversează cuvinte, folosește degetul pentru a citi sau sare cuvinte și este nevoit să recitească des

– Își mișcă capul cu totul, în loc să miște doar ochii atunci când are nevoie, pare neîndemânatic, se lovește des de obiectele din jur sau unele îi scapă din mână; întâmpină dificultăți atunci când trebuie să prindă o minge

– Favorizează folosirea unuia dintre ochi atunci când citește sau este atent la un obiect

– Are senzații de arsură ușoară sau mâncărime a ochilor, cu roșeață

– Are dureri frecvente de frunte sau tâmple; devine nervos, iritabil sau obosește ușor atunci când citește sau se uită la ceva de aproape, își freacă ochii după perioade scurte de citit sau îi este greu să scrie de mână

Există multe afecțiuni și boli care pot tulbura vederea unui copil, iar diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru menținerea sănătății copilului dumneavoastră. Enumerăm mai jos câteva dintre cele mai frecvente tulburări de vedere care pot afecta ochiul tânăr:

 

  1. Tulburări de focalizare sau aliniere:
  • Ambliopia: puteți detecta această afecțiune dacă observați că unul dintre ochi focalizează în direcția corectă, iar celălalt în sus, jos, stânga sau dreapta. Semnalele unui ochi nealiniat corect sunt ignorate de către creier, așa că, în general, copilul va folosi ochiul care focalizează corect.
  • Ptoză: pleoapa superioară acoperă parțial sau integral ochiul, blocând astfel vederea.
  • Ochi „încețoșați”: dacă suprafața ochiului, care de obicei este transparentă, pare încețoșată, atunci ochiul copilului dumneavoastră poate fi afectat de cataractă sau o altă afecțiune similară, care necesită tratament.

 

  1. Afecțiuni frecvente ale ochiului juvenil
  • Conjunctivita: ochiul afectat se înroșește datorită inflamării conjunctivei, membrana extrem de subțire care acoperă interiorul pleoapelor și albul ochiului. Apare secreția abundentă a lacrimilor sau a unei substanțe gălbui în colțurile ochilor; prezintă mâncărimi și disconfort. Conjunctivita este contagioasă, așa că se recomandă repausul de la școală sau alte activități colective, pentru a nu îmbolnăvi și alți copii.
  • Urciorul: poate fi provocat de infectarea unui folicul de geană la nivelul pleoapei sau înfundarea glandei meibomiene, secretoare de grăsimi. Se manifestă printr-o umflătură dureroasă și roșiatică la nivelul pleoapei.
  • Celulită orbitală sau preseptală: este provocată de traume, infecții respiratorii superioare sau ale pleoapei. Țesutul din jurul ochilor devine umflat, dureros, se înroșește și poate duce până la imposibilitatea pacientului de a deschide ochiul. De asemenea, în cazurile mai grave poate apărea febra, incapacitatea de a mișca ochiul cu pricina sau scăderea acuității vizuale. Este o afecțiune serioasă ce necesită tratament medical de urgență.
  • Canal lacrimal blocat: atunci când sistemul de drenaj al ochiului este obstrucționat, lacrimile nu-și pot urma cursul irigator natural, iar ochiul lăcrimează abundent, este iritat sau se infectează cronic. La bebeluși, este frecventă această afecțiune chiar de la naștere, urmând a se ameliora în primul an de viață.

 

Dacă observați aceste simptome, cereți sfatul medicului oftalmolog pentru a vă indica cele mai potrivite tratamente pentru afecțiunea depistată. Chiar dacă, aparent, v-ați mai confruntat cu aceeași afecțiune în trecut, consultați un specialist de fiecare dată! Simptomele pot fi similare și pot duce la confuzii, ajungând astfel să tratați necorespunzător o afecțiune și agravând starea copilului dumneavoastră.

Author: m3nt3nanta