Diferența între optician, optometrist și oftalmolog

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Nu ne pregătim să vă spunem un banc, ci să vă explicăm care este rolul fiecăruia dintre acești specialiști, pentru că știm cel mai bine cât de vaste sunt științele optice medicale.

Vă invităm, în cele ce urmează, să parcurgem împreună universul fiecăruia dintre acești specialiști, pentru a ști cu precizie cui să vă adresați pentru diversele nevoi ale ochilor dumneavoastră.

Oftalmologul este singurul cadru medical dintre cei trei specialiști menționați mai sus. El a urmat facultatea de medicină și poate diagnostica, trata și chiar efectua operații chirurgicale asupra organelor văzului. Oftalmologul mai este denumit, în unele situații, și oculist. Chiar dacă medicii oftalmologi sunt instruiți să se îngrijească de toate problemele ochilor, unii dintre aceștia se specializează într-o anumită zonă de îngrijire medicală sau chirurgicală a ochilor. Această persoană este numită subspecialist. El sau ea, de obicei, urmează un program perfecționare suplimentară aprofundată  într-unul dintre principalele domenii de specialitate, cum ar fi glaucomul, retina, corneea, pediatria, neurologia și chirurgia plastică, precum și altele. Această pregătire suplimentară și cunoștințele acumulate pregătesc oftalmologul pentru condiții mai complexe sau specifice în anumite zone ale ochiului sau în anumite grupuri de pacienți.

Optometristul nu a urmat facultatea de medicină, ci o specializare în știința optometriei. Cuvântul „optometrie” este compus din termenii „opsis”=vedere și „metron”=a măsura, care provin din limba greacă veche. Așadar, optometria se ocupă cu cercetarea și măsurarea defectelor de vedere, precum și cu corectarea sau compensarea lor. Un optometrist poate prescrie anumite medicamente împotriva afecțiunilor oculare ușoare, cum ar fi infecțiile, alergiile, glaucomul sau poate face intervenții simple, cum ar fi îndepărtarea unui obiect străin din ochi. Spre deosebire de medicul oftalmolog, el nu poate diagnostica boli oculare mai severe și nu poate interveni chirurgical.

Opticianul este tehnicianul specializat în a proiecta, verifica și perfecționa ramele și lentilele ochelarilor, lentilele de contact sau alte dispozitive menite să corecteze vederea. Opticienii sunt cei care pun în practică ceea ce au prescris oftalmologii și optometriștii. Ei determină specificațiile diferitelor aparate oftalmice care vor oferi corecția necesară. Unii opticieni brevetați concep și echipează aparate speciale pentru corectarea defectelor cosmetice, traumatice sau anatomice.

Acum, că ați aflat cu exactitate cu ce vă poate ajuta fiecare dintre cei trei specialiști în optică medicală, veți ști cui să vă adresați la nevoie, pentru o Vedere Fără Limite.

Vă invităm într-unul dintre cele 19 magazine din țară, în care veți descoperi aproximativ 50 de specialiști Medical Optic: https://medicaloptic.ro/magazinele-noastre/.

Pe curând!

Author: m3nt3nanta