Gonioscopia și tratamentul glaucomului

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Gonioscopia este o examinare nedureroasă cu ajutorul căruia se verifică așa-numitul ”unghi de drenaj” al ochiului, care se află între iris și cornee. Procedura este foarte utilă pentru depistarea glaucomului și identificarea tipului de glaucom, o afecțiune care poate cauza orbire prin distrugerea nervului optic.

Gonioscopia și tratamentul glaucomului

Gonioscopia este o examinare nedureroasă cu ajutorul căruia se verifică așa-numitul ”unghi de drenaj” al ochiului, care se află între iris și cornee. Procedura este foarte utilă pentru depistarea glaucomului și identificarea tipului de glaucom, o afecțiune care poate cauza orbire prin distrugerea nervului optic.


Gonioscopia – ce este

Ochiul nostru produce constant umoare apoasă și elimină acest fluid în cantități aproximativ egale, care se face prin zona dintre iris și cornee numită ”unghiul de drenaj”. Astfel se menține o presiune constantă în interiorul ochiului, numită presiune intraoculara (PIO). Aceasta este considerată normală când valoarea ei este cuprinsă între 10 și 21 mm Hg.

Dacă sistemul de ”scurgere” nu funcționează normal, atunci presiunea intraoculară poate crește rapid, provocând astfel leziuni ale nervului optic – cauza principală a apariției glaucomului.

Gonioscopia este metoda prin care specialistul verifică unghiul de drenaj, adică dacă acesta este deschis (așa cum trebuie să fie la un ochi normal), semi-deschis sau închis. De asemenea, cu ajutorul acestei proceduri mai pot fi observate alte anomalii, precum prezența unor vase de sânge anormale, sfere adiacente (sinechiae) sau semne ce indică traumatisme oculare.

Gonioscopia – cum se face

Gonioscopia se face prin plasarea în ochi a unei lentile speciale, dotată cu un set de oglinzi, după ce pacientului i s-au administrat picături. O rază de lumină este utilizată apoi timp de 20-30 de secunde pentru a ilumina unghiul de drenaj. Ulterior, se verifică cele patru zone (sus, jos, cea dinspre nas și cea dinspre tâmplă) pentru a determina dacă există anomalii.


Examinarea este nedureroasă, durează câteva minute pentru ambii ochi și prezintă un risc foarte scăzut de infecție a ochiului sau o reacție alergică la picături. Totuși, pacientul poate avea vederea încețoșată după această procedură, timp de maximum 30 de minute.


Gonioscopia – când se face și la ce ajută
 

Ochiul își pierde din abilități după vârsta de 40 de ani, așa că pot apărea diverse afecțiuni. În general, atunci se recomandă efectuarea unor controale mai amănunțite, printre care se numără și gonioscopia. Procedura, utilă în depistarea și identificarea tipului de glaucom, se face și la pacienții cu risc crescut de apariție a acestei boli, indiferent de vârstă (dacă în familie au mai existat cazuri, dacă pacientul are diabet, hipertensiune sau hipotensiune arterială, sindromul Raynaud, miopie avansată, boli de inimă sau tiroidă ori traumatisme oculare).


Tratamentul glaucomului

În funcție de tipul glaucomului identificat prin gonioscopie, pacientul primește un tratament personalizat. În general, se prescriu picături speciale, dar dacă acestea nu funcționează pe termen lung, atunci se poate face și chirurgie prin laser, în funcție de decizia medicului și de dorința pacientului. Important de știut este că tratamentul glaucomului durează toată viața și afecțiunea nu poate fi vindecată complet: tratamentul doar reglează presiunea intraoculară și încetinește agravarea bolii.

Organizaţia Mondială de Sănătate arată că glaucomul este a doua cauză pentru orbire, după cataractă. În România, numărul cazurilor se estimează la aproximativ 140.000.

Prevenirea acestei afecțiuni este, astfel, crucială și se poate face prin consultații oftalmologice periodice.

***

Noi, la Medical Optic, oferim o gamă largă de investigații oftalmologice, printre care se numără și gonioscopia. De asemenea, de la noi puteți achiziționa și ochelari de vedere, de soare și lentile de contact.

Ne dorim să vă ajutăm să aveți grijă de sănătatea ochilor dvs., așa că vă punem la dispoziție specialiști bine pregătiți și aparatură performantă. Accesați secțiunea CONTACT din site-ul nostru pentru a vă programa la un consult și pentru a afla programul clinicilor noastre.

Author: m3nt3nanta