Ochelari de vedere sau lentile de contact?

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Ochelari de vedere sau lentile de contact? Dacă vă aflați și dumneavoastră în acest impas, este necesar să cântăriți cele două variante în cunoștință de cauză.

În timp ce ochelarii sunt mai potriviți pentru unii pacienți, lentilele pot oferi o serie de beneficii practice, estetice și funcționale pe care o ramă de vedere nu le va putea îndeplini. Și desigur, există cea de-a treia variantă: operația chirurgicală cu laser – o procedură opțională care poate elimina necesitatea purtării atât a ochelarilor, cât și a lentilelor de contact. Însă majoritatea pacienților pășesc în universul corecției vederii cu ajutorul popularelor rame dreptunghiulare sau al lentilelor de contact. În următoarele rânduri, vom parcurge câteva informații utile pentru a decide ce soluție optică vi se potrivește cel mai bine.

Primul aspect la care ne gândim în mod natural este cel medical: oare lentilele de contact sunt la fel de eficiente în privința corecției vederii? Lentilele de contact oferă o claritate vizuală mai mare decât ochelarii, dat fiind faptul că ele permit un câmp vizual complet și mai bine focalizat, nefiind restricționat de rame sau marginile lentilelor. Acest aspect este extrem de important pentru persoanele foarte active (sportivi) sau conducătorii auto, de exemplu, mai ales în condiții meteorologice deosebite: ploaie, ninsoare sau ceață. Pentru acest tip de pacient, lentilele de contact vor deveni cel mai bun prieten, însă atenție! Aceste mici dispozitive ajutătoare pot deveni un pericol pentru sănătatea ochilor, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, cu ajutorul soluțiilor lichide special concepute pentru întreținerea lor. Așadar, lentilele de contact sunt mai eficiente, însă igiena lor trebuie menținută în mod riguros, conform instrucțiunilor.

În ceea ce privește confortul, lentilele au din nou votul câștigător: nu își vor modifica poziția atunci când mișcăm ochii sau capul, fiind fixe pe globul ocular. Atunci când sunt aplicate, între ochi și lentilă se creează vid datorită formei bombate a irisului, ele conformându-se după curbura ochiului. Cu toate acestea, deoarece acoperă suprafața ochiului, lentilele de contact reduc cantitatea de oxigen care ajunge la ochi, ceea ce poate exacerba sau contribui la sindromul de ochi uscat. În astfel de cazuri, recomandăm acordarea unei atenții sporite oricărui semn de iritație sau inflamare și consultarea medicului oftalmolog.

Să nu uităm de aspectele estetice atunci când avem de ales între ochelari și lentile de contact. O ramă atent aleasă ne completează ținuta cu succes, iar cei mai pretențioși dintre noi pot avea o colecție întreagă de ochelari de vedere, pentru a le putea potrivi cu un stil elegant, casual sau sportiv. Diverse elemente decorative pot însoți rama: strasuri, barete metalice sau efecte cameleon, iar lista poate continua. Dar dacă tot nu se potrivește nimic cu ținuta aleasă, puteți recurge la lentilele de contact, care nu intră în conflict cu vestimentația: sunt incolore, iar persoana din fața dumneavoastră vă va putea privi în ochi fără bariera unei lentile. Ochelarii de vedere pot fi un accesoriu de efect, dar lentila va permite, de exemplu, purtarea unui machiaj mai intens. În plus, lentilele de contact colorate vă pot ajuta să deveniți creativi în privința aspectului fizic, cu o serie de nuanțe care vă permit să vă schimbați temporar și în siguranță culoarea ochilor.

Lentilele de contact vă pot ușura semnificativ viața din multe puncte de vedere, dacă sunt utilizate și întreținute corespunzător. Iar dacă încă nu v-ați decis, specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru a vă îndruma către cea mai potrivită soluție de corecție a vederii.