Ochelari fără prescripție – De ce nu sunt recomandați ochelarii cu dioptrii din farmacii sau supermarket-uri

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

 

Se găsesc în supermarketuri și farmacii. În plus, prețurile sunt accesibile. Prin urmare, de ce să nu cumpărăm de acolo ochelari cu dioptrii? Pe scurt, răspunsul ar fi că nimic nu înlocuiește un consult la oftalmolog și o pereche de ochelari făcută după rețetă. Doar așa ne vom ocupa de nevoile reale ale ochilor noștri.

Proximitatea și accesibilitatea nu sunt motive reale pentru a decide dacă să cumpărăm o pereche de ochelari gata făcuți. Nici măcar faptul că ni se pare că vedem bine atunci când îi probăm. Trebuie să ne gândim, în primul rând, că a avea grijă de sănătatea noastră este o investiție în noi și în viitorul nostru, inclusiv când e vorba de vedere.

Dar haideți să dezvăluim misterul din spatele ochelarilor cu dioptrii ce se găsesc în farmacii și supermarketuri. Și să vedem de ce NU este cazul să cădem în această capcană.

Îmbătrânirea ochiului

Ochiul îmbătrânește odată cu noi. Prin urmare, majoritatea observă că acuitatea vizuală scade, mai mult sau mai puțin, după vârsta de 40-45 de ani. Iar dacă nu ați purtat ochelari până atunci, recomandarea ar fi să mergeți la un consult de specialitate. Motivul ar fi că înaintarea în vârstă declanșează prezbitizmul, care se manifestă printr-o diminuare a puterii de acomodare a ochiului. Una dintre explicațiile cele mai frecvente se referă la pierderea progresivă a elasticității cristalinului odată cu înaintarea în vârstă. La acest lucru se adaugă, ca factor agravant, pierderea puterii de contractare și relaxare a mușchilor ciliari, cu rol în controlarea bombării cristalinului. Astfel, veți descoperi că preferați să dați zoom atunci când citiți ceva de pe Internet, să măriți subtitrarea atunci când vă uitați la un film sau pozele de pe telefon pentru a putea observa detalii. Ori simțiți că ochiul obosește mai repede atunci când citiți o carte. Toate acestea pot fi simptome ale prezbitismului.

 

Ochelari făcuți după rețetă sau ochelari gata făcuți

Indiferent de vârstă și chiar dacă nu ați mai purtat ochelari până acum sau aveți probleme de vedere de ceva vreme, trebuie să știți că ochelarii făcuți după o rețetă rezolvă o mulțime dintre problemele de vedere. Printre acestea se numără miopia (imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare), hipermetropia (probleme la focalizarea obiectelor apropiate) și astigmatismul (vedere neclară).

În schimb, ochelarii pe care îi găsim în altă parte decât în magazinele sau clinicile de specialitate sunt realizați prin tehnici de producție în masă. Cu alte cuvinte, nu sunt adaptați nevoilor reale ale ochilor dvs. și nici nu pot corecta probleme precum cele amintite.

În plus, foarte mulți pacienți au o dioptrie la un ochi și alta la celălalt. Ochelarii cu prescripție medicală acoperă această situație. Nu e cazul, însă, la cei fabricați în masă. Prin urmare, sunt inadecvați pentru corecția individuală a ochilor, iar purtarea lor poate fi foarte dăunătoare vederii pe termen lung. Deci, în loc să vă rezolvați o problemă, vă treziți cu una și mai mare.

Mai trebuie să luați în considerare încă un aspect: calitatea lentilelor și a ramelor folosite. La cele făcute cu rețetă, aceasta este garantată. În plus, în funcție de nevoi, se pot adăuga tratamente pe lentile precum cel de antireflexie. De asemenea, puteți alege dintr-o varietate mare de rame și beneficiați de sfaturi potrivite pentru a vă face perechea de ochelari să fie atât utilă, cât și potrivită formei feței dvs.

În cazul ochelarilor gata făcuți, plasticul ieftin este materialul de bază, lentilele nu pot fi înlocuite, pot avea defecte optice sau de fabricație, nu pot fi reparați sau ajustați. Mai mult, plasarea aleatorie a punctelor focare, duce, după un anumit timp, la disconfort vizual și dureri de cap.

Prin urmare, pentru protejarea sănătății dvs., mergeți întotdeauna la un control oftalmologic și achiziționați ochelari după rețetă dintr-un magazin de specialitate.