Operația de cataractă

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

 

”Dacă trăiești îndeajuns de mult, ai să vezi totul” – spune o zicală. Dar dincolo de metaforă, când vine vorba de sănătatea ochilor, posibilitatea e foarte mare ca odată cu înaintarea în vârstă să apară diverse afecțiuni care afectează vederea. Una dintre ele este cataracta.
Noi, la Medical Optic, avem grijă ca pacienții noștri să beneficieze de cele mai bune tratamente disponibile în România, iar aparatele pe care le folosim (inclusiv în chirurgia cataractei) sunt performante și eficiente.

Cataracta: ce este?

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este responsabilă pentru jumătate dintre cazurile de orbire din întreaga lume. În principal, această boală afectează persoanele trecute de vârsta de 55 de ani.

Cauza o reprezintă încețoșarea lentă a cristalinului, care are rolul de a focaliza razele de lumină pe retină.

Acesta arată și funcționează ca obiectivul unei camere foto. Dar, în realitate, este o pungă subțire, limpede, sub forma unui bob de fasole, unde se găsește o substanță cu proprietăți de cristal, compusă din apă (două treimi) și proteine (o treime). Proteinele sunt așezate cu precizie înăuntrul unor celul fibroase lungi și subțiri, organizate în straturi ca foile de ceapă.

În timp, celulele fibroase se comprimă, proteinele se degradează și își pierd alinierea, astfel că nu mai permit trecerea adecvată a luminii. Drept consecință, cristalinul își pierde din claritate, degradarea având loc treptat, vederea devenind din ce în ce mai încețoșată.

Cataracta: cauze

Deși vârsta este cea mai răspândită cauză a apariției cataractei, există și alte elemente care pot favoriza dezvoltarea acestei boli. O rană la ochi poate face fibrele și proteinele cristalinului să-și piardă alinierea. O boală inflamatorie care afectează ochiul poate face același lucru. La copii, anumite sindroame genetice pot provoca cataracte. Chiar și unele medicamente, ca steroizii, pot favoriza apariția acestei boli. În diabet, zaharurile în exces pot cauza formarea în organism a sorbitolului, care începe să se acumuleze în cristalin și rămâne blocat acolo, atrăgând cu el un exces de fluid și provocând deteriorarea oxidativă și degenerarea proteinelor, cauzând astfel instalarea cataractei. De asemenea, și expunerea la radiații ionizante poate favoriza dezvoltarea acestei boli.

În plus, fumatul, alcoolul și expunerea îndelungată la raze ultraviolete pot crește riscul apariției cataractei.

Cataracta: simptome

 • Senzația de ceață în fața ochilor;
 • Intensitatea culorilor e scăzută;
 • Adesea ochelarii nu mai ajută pacientul să vadă clar – prin urmare, îi schimbă des;
 • Pacientul este sensibil la surse de lumină naturală sau artificială (iluminat stradal, farurile mașinilor etc.)
 • Scăderea acuității vizuale pe timp de noapte;
 • Vedere dublă;
 • Paradoxal, pacientul vede mai bine obiectele din apropiere, dar aceasta îmbunătățire dispare odată cu avansarea bolii.

Cataracta: diagnosticare

Diagnosticarea se face printr-un examen oftalmologic complet, care determină stadiul cataractei și alte posibile afecțiuni oculare.

Cataractele bine dezvoltate apar ca opacități de culoare galben-maronie la nivelul cristalinului. Examinarea reflexului roșu pe pupila dilatată, cu oftalmoscopul la o distanță de 30 cm depărtare, relevă și opacitățile mici. Examinarea cu lampa cu fantă îngustă oferă mai multe detalii despre caracterul, localizarea și extinderea opacifierii.

De asemenea, determinarea numărului de celule endoteliale (care se face prin microscopie speculară) reprezintă o informație foarte utilă pentru pacienții cu cataractă. Dacă numărul lor este mai mic de 400-500, atunci se folosesc niște substanțe și tehnici speciale pentru protejarea suplimentară a corneei.

Cataracta: tratament

Singurul tratament eficient al cataractei este intervenția chirurgicală. În mare, ea presupune îndepărtarea cristalinului și înlocuirea lui cu unul artificial. Operația este minim invazivă, anestezia este locală, iar recuperarea post-operatorie durează foarte puțin.

Exista 3 tehnici de extracție:

 1. intracapsular – este îndepărtată ca o singura bucata;
 2. extracapsulara – nucleul central dur se indeparteaza dintr-o bucată și apoi urmează cortexul moale în mai multe bucăți mici;
 3. facoemulsificarea – nucleul este fragmentat prin ultrasunete, apoi contextul moale se indeparteaza în mai multe bucăți mici.

Procedura din urmă este preferată datorită inciziei minuscule și a vindecării rapide.

De preferat ar fi ca pacientul să nu aștepte până când cataracta să fie ”coaptă” pentru a o trata, căci pot apărea alte complicații (glaucom, inflamații).

Iată care sunt pașii operației de cataractă prin facoemulsificare:

 • se pun picături în ochi pentru dilatarea pupilei;
 • se face anestezia locală (prin injecție sau picături), doar la copii este nevoie de anestezie totală;
 • medicul folosește microscopul operator și face o incizie minusculă, care nu necesită să fie cusută ulterior, ceea ce grăbește vindecarea și recuperarea;
 • se distruge cristalinul cu ultrasunete și apoi se îndepărtează;
 • în capsula lui se montează cristalinul artificial, care este recomandat a fi pliabil și ”progresiv”, corectând astfel defectele de vedere la distanță și apropiere.

În general, operația nu durează mai mult de 30 de minute. Ochiul va fi pansat, iar pacientul va veni la control în următoarea zi, când i se îndepărtează pansamentul. Tratamentul post-operator constă în aplicarea unor picături recomandate de medic și păstrarea zonei curate. Dacă cristalinul artificial nu este progresiv, după 1-2 luni se recomandă o nouă vizită pentru prescrierea de ochelari.

Un alt avantaj major al acestei intervenții este că nu e nevoie de înlocuirea ulterioară a cristalinului artificial, acesta putând fi folosit toată viața.

Complicațiile operației de cataractă sunt rare și, dacă apar, se pot trata foarte ușor:

 • cataracta secundară – se manifestă prin opacifierea capsulei posterioare (pielița rămasă din cristalinul natural), care se corectează prin intervenție cu laser;
 • infecții oculare – care se tratează cu antibiotice
 • dezlipirea de retină (care apare în special la pacienții cu miopie accentuată)
Author: m3nt3nanta