Rolul și atribuțiile unui optometrist

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

 

Percepția despre meseria de optometrist în România este adesea înconjurată de confuzii și informații incomplete, în ciuda ajutorului important pe care acesta îl oferă pacienților cu probleme de vedere.

Prin urmare, ne propunem ca în acest articol să aducem câteva lămuriri despre cine este și ce face un optometrist, dar și să subliniem diferențele dintre atribuțiile acestuia și cele ale unui oftalmolog.

Ce studii are un optometrist?

Optometristul este un inginer specializat în optometrie, știința care se ocupă cu studiul stabilirii și măsurării defectelor de vedere, precum și cu mijloacele de compensare sau corectare ale acestora. Prin urmare, acesta urmează o facultate cu profil tehnic.

Astfel, optometristul trebuie să aibă o diplomă de licență sau de master în domeniu. Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică din cadrul Universității Politehnice din București are specializarea Optometrie, la fel ca Facultatea de Design de Produs și Mediu din cadrul Universității Transilvania din Brașov. Cursurile durează patru ani și țin de domeniul științelor inginerești aplicate.

De asemenea, Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași are un program de master în Optică și Optometrie. În acest caz, cursurile durează doi ani.

Rolul și atribuțiile unui optometrist

Optometristul verifică acuitatea vizuală cu ajutorul unor tehnici și aparaturi specifice, măsoară și studiază defectele de vedere și recomandă soluții pentru corectarea lor, precum ochelari de vedere sau lentile de contact cu dioptrii specifice fiecărui pacient în parte. De asemenea, poate prescrie tratament pentru unele infecții oculare minore.

Iată cele mai importante atribuții care intră în fișa postului unui optometrist:

  • Testează și verifică vederea pacienților, cu ajutorul unor metode și instrumente specifice.
  • Diagnostichează problemele de vedere (miopie, hipermetropie, strabism, astigmatism) sau pentru diferite boli oculare, cum este glaucomul.
  • Prescrie ochelari sau lentile de contact cu dioptriile necesare corectării defectelor de vedere.
  • Prescrie tratamente pentru probleme oculare minore (infecții, iritații, alergii, corp străin în ochi etc).
  • Consiliază pacientului și îl învață regulile unei igiene oculare corecte, mai ales în cazul celor care folosesc lentile de contact.

În cazul pacienților cu probleme mai grave, optometristul îi trimite la un specialist oftalmolog.

Când e recomandat să mergi la un optometrist

Având în vedere atribuțiile enumerate anterior, optometristul este alegerea perfectă pentru pacienții care își fac prima pereche de ochelari. De asemenea, dacă nu ai probleme mai grave la ochi, tot el ar trebui să fie prima opțiune pentru controlul de rutină.

Consultațiile acestuia sunt de cele mai multe ori gratuite și presupun utilizarea aparaturii de profil pentru determinarea viciilor de refracție și recomandarea soluțiilor de corecție. De asemenea, este cel care te ajută să te decizi dacă optezi pentru lentile de contact sau pentru ochelari de vedere ori pentru o combinație între cele două.

Ce face un oftalmolog

Spre deosebire de un optometrist, care este inginer cu studii tehnice la bază, oftalmologul este medic, ceea ce înseamnă că a terminat Facultatea de Medicină cu o specializare în domeniu.

Asta înseamnă că pot trata afecțiuni oculare mai grave, dar fac și operații chirurgicale asupra ochilor.

Dar cu ce se ocupă, mai exact, medicul oftalmolog?

Da, un oftalmolog poate determina dioptriile unui pacient și poate folosi aparatele medicale necesare identificării afecțiunilor oculare minore. Doar că aceste activități pot fi realizate și de un optometrist. Tocmai de aceea, la oftalmolog ar trebui să apelezi pentru:

  • consult în vederea punerii unui diagnostic corect și pentru a trata afecțiunile oculare, dacă există (se ocupă de anamneză și istoric medical, fișa pacientului actualizată, recomandări de investigații suplimentare etc.)
  • a măsura capacitatea cromatică și de refracție, tensiunea oculară, fundul de ochi
  • realizarea intervențiilor chirurgicale
  • depistarea altor probleme medicale care pot fi asociate cu afecțiunile oculare (diabet zaharat, scleroză multiplă etc.)
Author: m3nt3nanta