Tipuri de lentile și tratamente pentru ochelari

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

 

Lentilele potrivite montate pe ochelarii potriviți – acesta ar trebui să fie motto-ul pentru fiecare dintre cei care au probleme de vedere.

Iar pentru a fi informați în legătură cu tipurile de lentile și de tratamente, vă oferim câteva aspecte pe care trebuie să le discutați cu specialistul atunci când mergeți la un consult în vederea realizării unei perechi de ochelari.

1. Lentile monofocale

Lentilele monofocale se caracterizează prin faptul că focalizează razele de lumină într-un singur punct pe retină. Prin urmare, pot corecta un singur viciu de refracție, ori miopia (vederea la distanță), ori hipermetropia (vederea de aproape).

De asemenea, sunt recomandate unui pacient care se află la primi ochelari, deoarece acesta trebuie să-şi formeze nişte reflexe privind manevrarea, purtarea şi îngrijirea corectă a lor.

Forma lentilelor contează foarte mult. Cele sferice corectează defectele de vedere menționate anterior, dar pentru cei cu astigmatism au nevoie de cele cilindrice. Asta pentru că, în afara de dioptria care corectează miopia sau hipermetropia, beneficiază și de un ax cuprins între 0 și 180 de grade, care corectează astigmatismul.

 

2. Lentile bifocale

Lentilele bifocale corectează vederea atât la apropiere, cât şi la distanţă, cu ajutorul aceleiaşi lentile. Cum se face acest lucru? Lentila are două zone: una pentru corectarea vederii de aproape în partea de jos și alta pentru corectarea vederii la depărtarea în partea de sus. Acestea sunt delimitate cu o linie numită lizieră, care le desparte.

Ochelarii cu lentile bifocale pot fi purtați permanent, adaptând înclinaţia ochilor în interiorul lentilei în funcţie de necesitate. Astfel nu mai e nevoie de două perechi de ochelari şi de schimbarea lor în funcţie de necesităţi. În general, segmentul pentru aproape (citit) este confortabil, cu lungimea de 25 sau 28 mm.

Principalul dezavantaj este că pacientul se adaptează mai greu la acest tip de lentile. În general, durează cam două săptămâni până când se obișnuiesc cu noii ochelari.

 

3. Lentile progresive

Lentilele progresive sunt cele mai performante și asigură vedere clară la orice distanţă. Asta pentru că există zona vederii la distanţă (aprox. 40 cm), la semi-distanţă (aprox. 80 cm) şi pentru vederea de aproape (peste 100 cm). Spre deosebire de cele bifocale, nu există o delimitare vizibilă a acestor zone, ceea ce oferă un mare plus din punct de vedere estetic.

În plus, se pot monta pe orice ramă și oferă o mare libertate de mişcare.

Totuși, prezintă și unele dezavantaje. Din cauza faptului că au suprafețe optice diferite ( căci, în fapt, îmbină mai multe lentile), vederea periferică este ușor distorsionată, iar câmpul vizual este mai mult sau mai puțin îngustat. Apare, deci, o limitare de câmp lateral, dar în schimb pacientul are o vedere central foarte bună. De aceea, timpul de ajustare este mai mare, iar pacientul ar putea avea dureri de cap, ușoare amețeli sau senzația că ochelarul e prea „tare”.

 

4. Lentile degresive

Lentile degresive sunt recomandate pentru interior și nu pot fi purtate pe stradă. Ele asigură o vedere confortabilă atât pentru aproape cât şi pentru o distanță intermediară. Reduc perioada de adaptare și aberațiile câmpului vizual, vederea încețoșată și oboseala ochilor în perioade lungi de timp în fața calculatorului.

 

TRATAMENTE PENTRU LENTILE

Lumea în care trăim ne oferă și alte provocări decât cele biologice, astfel că și ochelarii noștri trebuie să se adapteze acestor condiții. Prin urmare, tratamentele aplicate lentilelor ne ajută să vedem mai bine pe lumină sau când conducem noaptea, ne protejează de lumina emisă de dispozitive sau de cea naturală, de exemplu.

Tratamentele pentru lentile se aplică sub formă de straturi pe lentile, invizibile cu ochiul liber. Cele mai folosite sunt:

  • Stratul de durificare – protejează de eventualele zgârieturi fine;
  • Strat antireflex – cu rol în blocarea reflexiilor produse de lumină și în creșterea transparenței lentilelor, oferind astfel o vedere clară indiferent de intensitatea luminii;
  • Strat hidrofob-oleofob – reduce aderența picăturilor de apă și a impurităților și ușurează curățarea lentilelor fără a le zgâria;
  • Antistatic – diminuează considerabil energia statică acumulată și protejează lentilele împotriva murdăririi;
  • Filtru PC – protejează ochii de expunerea luminii emise de dispozitive precum calculatoare și telefoane, care poate fi dăunătoare pe termen lung.

La Medical Optic folosim tehnologii avansate și tratamente adecvate, astfel încât fiecare pacient să aibă parte de îngrijirea totală a vederii.

CRIZAL PREVENCIA previne îmbătrânirea prematură a ochilor, prin filtrarea selectivă a luminii dăunătoare: reduce cu 25% distrugerea celulelor retinei prin filtrarea luminii albastre-violet dăunătoare și protejează împotriva radiațiilor UV de 35 de ori mai bine decât dacă nu ai purta ochelari.

Un alt avantaj îl reprezintă faptul că permite luminii utile să treacă, atât a celei vizibile (care ne ajută să percep forme, detalii și culori), precum și a celei albastre-turcoaz (cu rol în reglarea ciclurilor de somn, a dispoziției și influențează performanțele cognitive etc.).

Nu în ultimul rând, oferă și protecție împotriva reflexiilor, zgârieturilor, murdăriei, prafului și apei.

CRIZAL SAPPHIRE UV elimină reflecțiile deranjante ale luminii, din fața și din spatele lentilelor de ochelari. Cu ajutorul noii tehnologii brevetate 360° Multi-Angular Technology se obțin până la 25% mai puține reflexii pentru lumina incidentă între -45° și +45° pe ambele suprafețe. Acest tratament are o culoare reziduală de albastru deschis, dar nu se vede aproape deloc cu ochiul liber datorită reflexiei extrem de reduse.

Iată principalele beneficii:

  • scăderea semnificativă a reflexiilor deranjante, atât din spatele cât și din fața lentilei;
  • transmisia mai bună a informațiilor vizuale;
  • reducerea considerabilă a imaginilor parazite.

CRIZAL ALIZE UV oferă un factor ridicat de protecție solară; sunt lentile antireflex de înaltă calitate, fiind rezistente la murdărie.

CRIZAL KIDS UV AIRWEAR JUNIOR are cel mai mare factor de protectie solară pentru lentile incolore (E-SPF=25). Astfel de lentile sunt perfecte pentru copii, care au cristalinul de șase ori mai sensibil decât un adult. De asemenea, sunt incasabile, ușor de curățat și rezistente la zgârieturi.

CRIZAL TRANSITIONS oferă o protecție de 35 de ori mai bună împotriva razelor UV dăunătoare decât fără ochelari. Sunt fotocromate, adică incolore în interior și colorate în aer liber, adaptându-se rapid la schimbările condițiilor de iluminat, oferind o vedere optimă tot timpul. În plus, sunt rezistente la praf, umiditate și zgârieturi.

OPTIFOG este noua tehnologie împotriva aburirii lentilelor. Modul de funcționare e foarte simplu: trebuie să ștergeți lentila cu laveta Smart Textile, o dată pe zi, pentru a activa proprietățile anti-aburire. Din două în două săptămâni este recomandat să spălați lentilele cu apă și să le ștergeți cu laveta. În plus, tehnologia vă scapă și de zgârieturi, praf și reflexii orbitoare, inclusiv de radiațiile UV.