Blog

Gonioscopia și tratamentul glaucomului

Gonioscopia este o examinare nedureroasă cu ajutorul căruia se verifică așa-numitul ”unghi de drenaj” al ochiului, care se află între iris și cornee. Procedura este foarte utilă pentru depistarea glaucomului și identificarea tipului de glaucom, o afecțiune care poate cauza orbire prin distrugerea nervului optic.

Citește mai departe

4 motive pentru care e bine să purtăm ochelari de soare iarna

Trebuie să purtăm ochelari de soare și iarna – sunt singurii care ne protejează ochii de razele dăunătoare ale soarelui, mai ales când suntem înconjurați de zăpadă.
Așa că pe lângă căciulă, mănuși și fular, ochelarii de soare reprezintă un lucru necesar atunci când ieșim din casă să ne bucurăm de nămeți.

Citește mai departe

Operația de cataractă

”Dacă trăiești îndeajuns de mult, ai să vezi totul” – spune o zicală. Dar dincolo de metaforă, când vine vorba de sănătatea ochilor, posibilitatea e foarte mare ca odată cu înaintarea în vârstă să apară diverse afecțiuni care afectează vederea. Una dintre ele este cataracta.
Noi, la Medical Optic, avem grijă ca pacienții noștri să beneficieze de cele mai bune tratamente disponibile în România, iar aparatele pe care le folosim (inclusiv în chirurgia cataractei) sunt performante și eficiente.

Citește mai departe

Afecțiuni grave ale ochilor: Investigații și aparatură

Pentru depistarea afecțiunilor grave ale ochilor sunt necesare investigații și aparate specifice.
Printre problemele majore ce afectează văzul și sănătatea globului ocular se numără cataracta, glaucomul, retina detașată, degenerarea maculară și blocajele de pe vasele retinei.

Iată câteva dintre cele mai utile investigații care ajută la depistarea afecțiunilor grave ale ochilor:

Citește mai departe

Ce cuprinde o consultație oftalmologică completă

Fie că ești la prima pereche de ochelari sau nu, consultația oftalmologică ar trebui să devină o constantă în viața ta. Sănătatea ochilor este la fel de importantă ca cea a altor organe din corpul nostru, iar evaluarea periodică este singura modalitate prin care poți afla starea acestora.

Iată ce cuprinde o consultație oftalmologică completă:

Citește mai departe

Rolul și atribuțiile unui optometrist

Percepția despre meseria de optometrist în România este adesea înconjurată de confuzii și informații incomplete, în ciuda ajutorului important pe care acesta îl oferă pacienților cu probleme de vedere.

Prin urmare, ne propunem ca în acest articol să aducem câteva lămuriri despre cine este și ce face un optometrist, dar și să subliniem diferențele dintre atribuțiile acestuia și cele ale unui oftalmolog.

Citește mai departe

Tipuri de lentile și tratamente pentru ochelari

Lentilele potrivite montate pe ochelarii potriviți – acesta ar trebui să fie motto-ul pentru fiecare dintre cei care au probleme de vedere.

Iar pentru a fi informați în legătură cu tipurile de lentile și de tratamente, vă oferim câteva aspecte pe care trebuie să le discutați cu specialistul atunci când mergeți la un consult în vederea realizării unei perechi de ochelari.

Citește mai departe

Viciile de refracție ale ochiului (miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia)

Viciile de refracție ale ochiului apar din cauza unor defecte ale globului ocular, cristalinului sau ale retinei.

În cazul ochiului emetrop (vedere normală), imaginea se formează pe retină (vezi foto).

Mai exact, traseul este următorul: razele paralele de lumină trec prin mediile transparente ale ochiului (cornee, umoare apoasă, umoare sticloasă și cristalin) și formează o imagine răsturnată pe retină, unde celulele specializate transformă imaginea în impulsuri nervoase. Acestea ajung prin nervul optic până la regiunea posterioară a creierului, care mai apoi interpretează semnalele printr-un mecanism complex care implică milioane de neuroni.

Citește mai departe

Ochelari fără prescripție – De ce nu sunt recomandați ochelarii cu dioptrii din farmacii sau supermarket-uri

Se găsesc în supermarketuri și farmacii. În plus, prețurile sunt accesibile. Prin urmare, de ce să nu cumpărăm de acolo ochelari cu dioptrii? Pe scurt, răspunsul ar fi că nimic nu înlocuiește un consult la oftalmolog și o pereche de ochelari făcută după rețetă. Doar așa ne vom ocupa de nevoile reale ale ochilor noștri.

Proximitatea și accesibilitatea nu sunt motive reale pentru a decide dacă să cumpărăm o pereche de ochelari gata făcuți. Nici măcar faptul că ni se pare că vedem bine atunci când îi probăm. Trebuie să ne gândim, în primul rând, că a avea grijă de sănătatea noastră este o investiție în noi și în viitorul nostru, inclusiv când e vorba de vedere.

Dar haideți să dezvăluim misterul din spatele ochelarilor cu dioptrii ce se găsesc în farmacii și supermarketuri. Și să vedem de ce NU este cazul să cădem în această capcană.

Citește mai departe

Ce produse folosim pentru a îngriji ochii și lentilele de contact?

Cu lentilele de contact putem corecta defecte de vedere sau ne putem modifica aspectul fizic după preferință. Atât ochii, cât și aceste mici obiecte translucide au nevoie de îngrijire temeinică pentru a funcționa optim.

Citește mai departe
Pages:12»