Blog

Rolul și atribuțiile unui optometrist

Percepția despre meseria de optometrist în România este adesea înconjurată de confuzii și informații incomplete, în ciuda ajutorului important pe care acesta îl oferă pacienților cu probleme de vedere.

Prin urmare, ne propunem ca în acest articol să aducem câteva lămuriri despre cine este și ce face un optometrist, dar și să subliniem diferențele dintre atribuțiile acestuia și cele ale unui oftalmolog.

Citește mai departe

Tipuri de lentile și tratamente pentru ochelari

Lentilele potrivite montate pe ochelarii potriviți – acesta ar trebui să fie motto-ul pentru fiecare dintre cei care au probleme de vedere.

Iar pentru a fi informați în legătură cu tipurile de lentile și de tratamente, vă oferim câteva aspecte pe care trebuie să le discutați cu specialistul atunci când mergeți la un consult în vederea realizării unei perechi de ochelari.

Citește mai departe

Viciile de refracție ale ochiului (miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia)

Viciile de refracție ale ochiului apar din cauza unor defecte ale globului ocular, cristalinului sau ale retinei.

În cazul ochiului emetrop (vedere normală), imaginea se formează pe retină (vezi foto).

Mai exact, traseul este următorul: razele paralele de lumină trec prin mediile transparente ale ochiului (cornee, umoare apoasă, umoare sticloasă și cristalin) și formează o imagine răsturnată pe retină, unde celulele specializate transformă imaginea în impulsuri nervoase. Acestea ajung prin nervul optic până la regiunea posterioară a creierului, care mai apoi interpretează semnalele printr-un mecanism complex care implică milioane de neuroni.

Citește mai departe

Ochelari fără prescripție – De ce nu sunt recomandați ochelarii cu dioptrii din farmacii sau supermarket-uri

Se găsesc în supermarketuri și farmacii. În plus, prețurile sunt accesibile. Prin urmare, de ce să nu cumpărăm de acolo ochelari cu dioptrii? Pe scurt, răspunsul ar fi că nimic nu înlocuiește un consult la oftalmolog și o pereche de ochelari făcută după rețetă. Doar așa ne vom ocupa de nevoile reale ale ochilor noștri.

Proximitatea și accesibilitatea nu sunt motive reale pentru a decide dacă să cumpărăm o pereche de ochelari gata făcuți. Nici măcar faptul că ni se pare că vedem bine atunci când îi probăm. Trebuie să ne gândim, în primul rând, că a avea grijă de sănătatea noastră este o investiție în noi și în viitorul nostru, inclusiv când e vorba de vedere.

Dar haideți să dezvăluim misterul din spatele ochelarilor cu dioptrii ce se găsesc în farmacii și supermarketuri. Și să vedem de ce NU este cazul să cădem în această capcană.

Citește mai departe

Ce produse folosim pentru a îngriji ochii și lentilele de contact?

Cu lentilele de contact putem corecta defecte de vedere sau ne putem modifica aspectul fizic după preferință. Atât ochii, cât și aceste mici obiecte translucide au nevoie de îngrijire temeinică pentru a funcționa optim.

Citește mai departe

Ce ochelari de soare purtăm în 2018?

Vara a început să-și intre în drepturi, iar zilele în care lipsa ochelarilor de soare ne va afecta condusul, de exemplu, se apropie cu pași repezi. Nu-s puțini nici cei care au o fotosensibilitate puternică, așa că accesoriul cel mai vândut în lume devine nu numai un mod de a ne exprima personalitatea stilistică, dar și un must-have pentru sănătatea ochilor.

Citește mai departe

Ochelari de vedere sau lentile de contact?

Ochelari de vedere sau lentile de contact? Dacă vă aflați și dumneavoastră în acest impas, este necesar să cântăriți cele două variante în cunoștință de cauză.

Citește mai departe

Cum detectăm afecțiunile oculare la copii

Pentru că de cele mai multe ori, copiilor le este greu să identifice corect sau să exprime faptul că ar avea probleme cu vederea, iată o listă cuprinzătoare a posibilelor semne că ochiul juvenil ar avea o afecțiune:

Citește mai departe

Afecțiuni ale organismului care pot afecta ochii

Știați că afecțiunile specifice ochilor nu sunt singurele care pot afecta organele văzului?

Există multe alte boli care pot avea efecte nefaste asupra funcțiilor oculare, datorită consecințelor lor la nivel sanguin, imunitar, hormonal sau al tensiunii arteriale. Haideți să parcurgem împreună detaliile câtorva dintre ele.

Citește mai departe

Lentile de contact pentru miopie

Miopia este una dintre cele mai frecvente erori de refractie si există diferite optiuni disponibile pentru tratarea acesteia. Atât ochelarii, cât și lentilele de contact pot fi foarte eficienți în îmbunătățirea miopiei, atâta timp cât prescripția medicală este realizată corespunzător. Pentru a vedea corect, razele de lumină de la obiectul pe care ne concentrăm trebuie să treacă prin ochi și să ajungă la retină. Retina este responsabilă pentru transmiterea acestei informații vizuale în josul nervului optic și spre creier, unde este procesată rapid.

Citește mai departe
Pages:12»